Conceptes bàsics d’Internet

internet.jpgEn aquesta entrada coneixeràs alguns conceptes bàsics que t’ajudaran a comprendre millor el món d’Internet. Un món que en molt poc temps ha sigut capaç d’estar present en totes les nostres vides.

El creixement social d’Internet ha sigut, i segueix sent, vertiginós. Actualment és la tecnologia de més ràpida implantació en el món, incorporat progressivament a milions i milions d’usuaris any rere any.

En un breu període de temps s’ha passat d’un ús d’Internet en ordinadors pesats i amb connexions lentes a estar presents en dispositius mòbils d’ús personal, amb ràpids accessos i multitud de serveis.

Xarxa d’ordinadors

La forma més simple de definir una xarxa d’ordinadors seria dir que es tracta d’un conjunt d’ordinadors connectats entre si. El seu objectiu principal és el de compartir dades i recursos entre ells (programes, impressores…)

Depenent de la seua grandària aquestes xarxes poden classificar-se en dues categories:

 • Les anomenades xarxes d’àrea local també denominades amb l’acrònim LAN (Local Area Network): xicotetes xarxes formades per pocs ordinadors, per exemple els de una casa, un aula, una xicoteta empresa en les quals les connexions es realitzen mitjançant cables.
 • Les xarxes d’àrea àmplia o WAN (de Wide Area Network), que abasten una regió més extensa (un o diversos països, per exemple), i en les quals els enllaços s’estableixen generalment per mitjà de línies telefòniques o línies dedicades d’alta velocitat, per exemple de fibra òptica, mitjançant satèl·lits, etc.

Internet

Una xarxa pot connectar-se amb una altra, o amb un altre conjunt de xarxes ja connectades entre si, per a formar una xarxa major.

Internet és un conjunt de xarxes interconnectades a escala mundial. Pot definir-se com una xarxa mundial de xarxes d’ordinadors. No és per tant una xarxa d’ordinadors en el sentit usual, sinó una xarxa de xarxes que té la particularitat que cadascuna de les xarxes és independent i autònoma.

Protocol TCP/IP

Perquè la comunicació entre màquines puga produir-se és necessari disposar d’un conjunt de normes, al que denominem protocol, que organitze els diferents aspectes que intervenen en el procés: com s’especifica la destinació, quanta informació s’envia cada vegada, com es demana una comunicació…

Els ordinadors connectats a Internet són capaços de comunicar-se entre si perquè tots ells utilitzen el mateix conjunt de protocols: TCP/IP. Un parell de característiques del protocol TCP/IP són les següents:

 • La informació es transmet fragmentada en paquets: seria alguna cosa similar a les peces d’un puzle que es recomponen quan arriben a la seua destinació. Açò explica que quan naveguem per la web les pàgines es vagen visualitzant de forma fragmentada, normalment primer el text i després les imatges.
 • Cada paquet és autoenrutable, açò és, cerca el seu camí per a viatjar fins a la seua destinació. Este és el motiu pel qual dos ordinadors situats un al costat d’un altre en la mateixa xarxa i sol·licitant alhora la mateixa pàgina web no la reben simultàniament, ja que mentre uns paquets han pogut prendre una “autopista” buidada uns altres poden haver-se oposat amb una retenció o haver pres una “carretera secundària”.

Funcionament d’Internet

Bàsicament Internet es compon d’ordinadors i conjunts d’ordinadors als quals anomenem servidors. Aquestes màquines, connectades a Internet 24 hores al dia 365 dies a l’any, ens ofereixen algun tipus de servei a la resta d’usuaris (serveis web, vídeo, correu electrònic…), que amb els nostres ordinadors som els seus clients. D’aquesta manera s’estableix una relació en la qual un servidor ofereix alguna cosa a un client que ho consulta.

Identificació en Internet

Com podem accedir a un servidor o client determinat si hi ha milions d’ells? Cada ordinador connectat a Internet té un identificador únic, denominat adreça IP. Les adreces IP clàssiques són seqüències de 4 nombres entre 0 i 255, així la pàgina del conegut cercador Google es troba en aquesta adreça: 172.217.18.227, per la qual cosa posant aquest valor en un navegador web podrem accedir a la pàgina de Google.

No obstant això, recordar aquestes adreces no és senzill. Per açò comptem amb adreces web que tenen més sentit per a una persona, del tipus http://www.google.es, són els anomenats noms de domini.

En Internet trobem uns servidors de resolució de noms de domini, denominats DNS, que es dediquen a convertir les adreces IP en noms de domini i viceversa.

Finalment, per a acabar de compondre l’adreça, li la sol precedir d’un identificador del protocol, que per a les pàgines web és http o https (en el cas de pàgines segures). En l’exemple anterior, l’adreça completa quedaria així: http://www.google.com

I a açò és al que anomenem un identificador uniforme de recurs o URL (Uniform Resource Locator), ja que és una adreça que ens permet accedir de forma inequívoca a un determinat servidor.

Font d’informació: https://www.tuinstitutoonline.com/cursos/internet_1/01conceptosbasicos.php

Ara còpia aquestes preguntes en un document de text, contesta-les i envia-les al professor.

 1. Què és una xarxa d’ordinadors?
 2. Quin és l’objectiu principal d’una xarxa?
 3. Explica amb les teues paraules els dos tipus de xarxes que hi ha segons la seua grandària.
 4. Defineix amb les teues paraules què és Internet.
 5. Què és un protocol?
 6. Què és TCP/IP?
 7. Quan dos ordinadors que estan en la mateixa habitació accedeixen alhora a una pàgina web, reben la web alhora? per què?
 8. Explica amb les teues paraules com funciona Internet.
 9. Què és una adreça IP? i un nom de domini? quina relació hi ha entre ells?
 10. Indica TRES noms de dominis complets que conegues.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s